Načítání...

Práce na zahradě má být co nejsnazší. S tím souhlasí asi každý zahrádkář. Obzvláště to platí pro ty, kdo mají pohybové problémy - ať již díky věku nebo nějakému zdravotnímu omezení. Pohyb po nerovných a po dešti rozblácených cestičkách představuje zvýšené riziko pádu. Ve svažitých zahradách hrozí uklouznutí i po ranní rose. A co teprve záda… Pro někoho může být ohýbání při pletí takřka fyzicky nemožné. A přitom by si tak rádi něco na své zahradě vypěstovali!

Přitom stačí tak málo a budete si moci užívat radosti ze zahradničení i VY!

Nerovné povrchy a cesty

Pro všechny s pohybovými problémy je nezbytné, aby byla jejich zahrada udržovaná bez zbytečný překážek. Nerovný povrch může zvyšovat riziko pádu, dlažba a jiné hladké povrchy mohou ve vlhku klouzat. Cesty  mezi jednotlivými záhony musí být dostatečně široké pro běžnou chůzi. Vyvýšené záhony vám umožní vytvořit si bezpečné a snadno udržovatelné cestičky, takže pohyb po zahradě bude snadný a bezpečný.

Výsadba

Každý, kdo má problémy se zády, moc dobře ví, jak je náročné osázet a udržovat každý záhon. Dlouhé klečení a neustálé ohýbání při pletí záhonů dává zádům a kyčlím zabrat. Naproti tomu se výsadba do vyvýšených záhonů může být pro vaše záda příjemnou záležitostí. Není třeba se zbytečně ohýbat a pokud se cítíte unaveni, tak si na záhon jednoduše posadíte a bez větších obtíží pokračujete v práci dále. 

Umístění záhonů

Pokud Vám to váš zdravotní stav nedovolí a do zahrady se nedostanete vůbec, zvažte umístění vyvýšených truhlíků například na terasu nebo rovnou ke vchodu Vašeho domu. Záhony WoodBlocX mohou stát na jakémkoliv povrchu včetně dlažby - v tomto případě se na dno záhonu přisponkuje geotextilie, která umožňí odtok nadbytečné vody a udrží substrát na místě.

Posezení

V každé zahradě by mělo být příjemné posezení - místo určené k relaxaci a zaslouženému odpočinku. Výběru místa pro odpočinek se dobré věnovat pozornost. Místo by mělo být snadno přístupné, ale současně by se mělo nacházet spíše v klidné části zahrady, ideálně s hezkým výhledem (na výsledek vaší práce). Také je třeba zvážit, jak moc si přejete, aby na vás při odpočinku svítilo slunce nebo vás chladil stín. Naše posezení a lavičky WoodBlocX mohou být přímo součástí vyvýšeného záhonu, případně je možné je do zahrady začlenit samostatně. Záleží na vás.

Zalévání

Automatická závlaha je pro velké zahrady vděčným pomocníkem, který vám v suchých měsících ušetří čas strávený zavlažováním vašich záhonů nebo trávníku. Všechny stavby z WoodBlocX jsou z masivního dřeva bez použití kovových spojek. Lze v nich tedy snadno kdkoliv provrtat otvory pro rozvod zavlažovacích přívodů.