Načítání...

Jak využít prostor a čas

V minulém příspěvku jsme se věnovali co s čím pěstovat a nepěstovat, aby byla úroda co největší. Nyní se podívejme na to, jak v rámci jedné vegetační sezony ze záhonu dostat maximum. Každá plodina potřebuje totiž různě dlouhou dobu k odevzdání úrody a současně každé plodině vyhovuje k výsevu jiný čas. Pokud se takto naučíte přemýšlet a kombinovat, zvýší se vám sklizeň na záhonech několikanásobně a naučíte se využívat pěstovat plodiny, které jste možná ještě nepěstovali. Opět - toto není striktní návod, spíše vás chceme inspirovat k určitému způsobu pěstování.

Trocha teorie: předplodiny a ty další.

Plodiny dělíme na předplodiny, hlavní plodiny, následné plodiny a meziplodiny.

Předplodiny mají krátkou vegetační dobu růstu a zrání. Vyhovuje jim také kratší den a delší noc. Patří sem zejména ředkvičky, raná kapusta, rané kedlubny, hlávkový salát, špenát a hrách. Sklízíme koncem jara - v květnu, nejpozději v červnu.

Hlavní plodiny na záhonech rostou nejdelší část vegetačního období. Patří mezi ně okurky, rajčata, celer, sladká kukuřice, mrkev, petržel, pastiňák, brambory a květák. Některé z nich se vysévají bez předchozího výsevu - například petržel, mrkev nebo pastiňák.

Následné plodiny, jak název napovídá, vyséváme po sklizni hlavní plodiny. Tyto plodiny mívají kratší vegetační dobu a sklízíme je obvykle na podzim. Patří sem pozdní kedlubny,  pekingské zelí. Některé ale můžeme sklízet přes zimu nebo až na jaře dalšího roku - jako zimní salát, pórek, špenát nebo růžičkovou kapustu.

Meziplodiny mají kratší dobu růstu. Pěstujeme je současně s hlavními plodinami, které sklízíme později. Meziplodiny se sklízí dříve z toho důvodu, že mezitím hlavní plodiny vyrostou také do šířky a mohly by meziplodiny omezovat v růstu. 

Příklady hlavní plodina - meziplodina

Jako meziplodinu s hlavní plodinou je osvědčené pěstovat: 

  • kedlubny - rajčata
  • mrkev - pórek
  • salát - celer
  • okurky a růžičkovou kapustou
  • raný salát - červená řepa
  • rané kedlubny - mrkev - špenát
  • hrách - růžičková kapusta
  • kedlubny - ledový salát - ředkev
  • raný salát - květák - pórek
  • jarní špenát - rajčata - zimní salát
  • ředkvičky - okurka nakládačka - česnek

A na co si dát pozor?

Podobných kombinací je mnoho, ale ne nekonečně. Některé plodiny se ale naopak nesnášejí - psali jsme již v příspěvku "co s čím". Jednak na sebe mohou přenášet choroby a škůdce a nebo se brzdit v růstu. Vyvyrovat bychom se měli například  fazole - cibule - hrachu. Rajčata určitě nepěstujeme vedle brambor kvůli plísni bramborové.

Na závěr vám popřejeme hodně pěstitelských úspěchů v nadcházející sezoně. Sice je leden, ale již je určitě čas začít nakupovat semínka, abyste měli v sezóně hodně hlavních plodin, předplodin, meziplodin i následných plodin :-). A samozřejmě je potřeba si na to pořídit pořádné záhony, třeba ty naše, WoodBlocX.