Načítání...

Na výšce záleží...

Vyvýšené záhony nemají být pouze ozdobou zahrady. Především musejí sloužit svému účelu. Díky dlouhé životnosti se z nich stávají pomocníci na mnoho sezón. Proto je opravdu důležité, abyste si promysleli, k čemu přesně je budete využívat. A výška je jedním z hlavních parametrů. Níže jsou naše postřehy, které jsme za ta léta s vyvýšenými záhony shromáždili:

Přechody mezi plochami: výška stěny do 25 cm

Někteří lidé používají naše vyvýšené záhony k tomu, aby svou zahradu funkčně rozdělili na volnočasovou, většinou zatravněnou část, a užitkový prostor s vlastními záhony. WoodBlocX umožňuje postavit z dvouvrstev bloků obrubníky, které při mírném zapuštění první vrstvy jsou cca 20 cm vysoké a mohou výborně sloužit jako oddělující příčky mezi různými plochami. Obrubník nemusí bý chápán jen jako zídka, ale i jako uzavřený záhonek pro mělce kořenící rostliny, který vám umožní osvěžit prostor pestrými barvami květin.

Zahradničení s dětmi: 35 cm

Pokud máte malé děti a rádi byste jim vytvořili nějaký malý záhonek ve své zahradě, tak také nepotřebujete šplhat do výšky. Po našich zkušenostech se školními zahradami víme, že pro děti stačí výška 35 cm. Děti to nemají k zemi tak daleko a jejich záda nejsou ještě poznamenána nezdravými civilizačními návyky. Stačí jim jen vymezit prostor, kde se mohou realizovat.

Škůdci si na Vás nepřijdou: 45 cm

V mnoha zahradách mohou být problém škůdci - ať již slimáci, tak třeba domácí mazlíčci. Vyvýšený záhon 45 cm vysoký vám výrazně sníží riziko toho, že na vašich salátech si nepochutnáte vy, ale slimáci. A nebo že vám úrodu místo dešťovky zalije váš pes… Stejně tak tato výška odrazuje vyšeho pejska od hrabání.

Šetříme naše záda: nad 45 cm

Ani moc nezáleží na tom, kolik vám je let. Pokud strávíte hodinu v kuse setím, pletím nebo zaléváním, vaše záda se stejně ozvou. Málokdo je na tuto jednostrannou zátěž zvyklý. Kouzlo vysokých vyvýšených záhonů tkví v tom, že na záhonech můžete dělat cokoliv chcete a záda vás bolet nebudou. Dokonce se můžete na záhon posadit a některé zahradnické práce tak vykonávat v pohodlném sedu. Pokud tedy stojíte o maximální komfort, pak zvolte výšku alespoň 45 cm (výška sedáku židle), ale nebojte se jít výše. Autor tohoto článku po sestavení desítek záhonů u zákazníků zvolil pro svoji zahradu výšku 65 cm. Někteří naši zákazníci ale jdou až na 95 cm, což umožňuje záhony udržovat ve vzpřímené poloze. Pozor ale, toto není dobrá výška pro pěstování např. rajčat. Na sklizeň byste si museli vzít štafle…

Náš konfigurátor vám umožní spočítat si cenu pro libovolnou výšku. Stačí srolovat na stránce níže, vybrat si preferovaný tvar a zvolit si rozměry.