Zdravý rozum především.
Ale zpět k onomu článku. Líbí se mi autorky přístup. Ani hystericky zelená a cokoliv-ariánská (byť možná trocha té hysterie je na místě), ani cynicky popíračská. V zásadě říká, že všeho s mírou a rozumem. Kdyby celá planeta přešla na veganství či jiné formy bezmasé stravy, nebylo by to pro ni o nic lepší, než kdybychom se živili jen masem. Obojí porušuje rovnováhu. Mnohem větší problém jsou stravovací módní vlny, kdy prudce roste poptávka po určitých komoditách, které pak monokulturně pustoší části planety. Mnozí asi viděli žluté Trabanty mezi doutnajícími budoucími plantážemi palmy olejné v Indonésii. Víme, jak a proč vznikl pojem banánová republika. Relativně nový fenomén je avokádová mafie v Mexiku. Žluté lány řepky u nás. A tak dále. Neméně špatné je to, že potraviny cestují na stoly spotřebitelů přes půlku zeměkoule. Uhlíková stopa jak hrom. Milovníci exotického ovoce by se mohli alespoň řídit tím, zda se k nám dostalo z Peru nebo “jenom” ze Španělska. A musíme v zimě jíst jahody nebo borůvky? Neudělá dětem stejnou radost nakrájené a třeba i oloupané jablíčko? Maruška a dvanáct měsíčků je myslím hezký příklad toho, co si o tomto mysleli naši předkové.