Načítání...

Opěrná zeď s WoodBlocX - bez základů, betonu i malty

Pokud jste někdy přemýšleli, jak postavit opěrnou zeď suchou cestou bez použití betonu, pak jste na správném místě. Stavebnicový systém WoodBlocX je navržen tak, aby nabízel stejnou pevnost jako cihlové nebo kamenné opěrné zdi.

V tomto článku vám vysvětlíme, jak přesně WoodBlocX funguje a jak můžete při budování opěrných zídek snížit náklady na materiál a pracovní sílu.

Opěrné zídky z dřevěných bloků

WoodBlocX je jedinečný systém skládající se z tlakově impregnovaných dřevěných bloků podobných cihlám, které se spojují pevnými hmoždinkami z recyklovaného plastu. Staví se vrstvu po vrstvě jako lego a vytváří tak silnou a odolnou konstrukci.

WoodBlocX lze také použít k vytvoření krásných vyvýšených záhonů, jezírek a zahradního posezení. Naše dřevěné bloky jsou nařezány, předvrtány a poté tlakově naimpregnovány tak, aby se maximálně prodloužila jejich životnost.

Když opěrné zídky postavíte podle našich doporučeních, odolají bočním tlakům a vydrží i pohyby vlivem mrazu bez budování základů. Stabilitu místo základů zajišťují opěrné konstrukce z nepohledové strany. Každá hmoždinka WoodBlocX vydrží boční tlak 0,9 tuny, takže konstrukce se nebude deformovat nebo praskat pod tlakem zeminy.

Návrh opěrné zídky

Začlenění opěrných zídek do zahrady rozšiřuje možnosti terénních úprav. Stavba opěrných zídek WoodBlocX je snadná a rychlá.

Naše služba Bezplatné návrhy na míru pomohla za poslední roky stovkám zákazníkům elegantně, rychle a funkčně vyřešit svah jejich pozemku. U složitějších staveb dojedeme pozemek nejdříve zaměřit, abychom mohli připravit podrobnou 3D vizualizaci budoucí stavby a současně také mohli přijít s vlastními nápady a zkušenostmi k efektivnímu řešení. Při tvorbě 3D návrhů pracujeme i s možnostmi rozšíření stavby o schody, lavičky či celá posezení.

Zídky WoodBlocX mohou být suchou cestou postaveny až do výšky 1,05 m bez nutnosti betonovat základy. Pokud potřebujete překonat vyšší výškový rozdíl, lze svah rozdělit do několika kaskád.

Jak postavit opěrnou zídku bez použití betonu?

Již jsme zmínili, stavba WoodBlocX opěrných zídek je bezkonkurenčně rychlá a snižuje náklady na pracovní sílu.

Naše stavebnicové opěrné zídky zvládne postavit téměř každý i bez předchozích odborných stavebních zkušeností. Součástí dodávky je i podrobný návod k sestavení a jsme k dispozici i pro bezplatnou konzultaci po telefonu nebo mailu v průběhu stavby.

Stavba probíhá výhradně suchou cestou, první vrstva bloků se klade přímo na terén, a svislou stabilitu zajišťují opěrné konstrukce z nepohledové zasypané strany.  Bloky se v pravidelných intervalech kotví 40 cm dlouhými robustními kovovými zemními hřeby.

Příprava podkladu

Tato pravidla platí pro jakoukoliv stavbu WoodBlocX - začněte srovnáním terénu do roviny (to je velmi důležité!). Tento krok se nejspíše neobejde bez rýče a možná i krumpáče, a samozřejmě co nejdelší vodováhy. K vyrovnání terénů můžete použít buď hlínu přímo z místa stavby, nebo trochu ostrého stavebního písku či drobného štěrku. Pokud stavíte zeď proti svahu, je potřeba vyhloubit zářezy i pro opěrné konstrukce, které jsou kolmé na opěrnou zídku.

Při stavbě na beton nebo dlažbu se zemní hřeby nahrazují kovovými úhelníky, které je třeba přikotvit do tohoto povrchu.

Máme základy - a co dál?

Jakmile je první vrstva bloků položena na rovný podklad, stačí pokračovat ve stavbě vrstvu po vrstvě podle podrobného návodu, který zasíláme s objednávkou do mailu. Tento návod přesně ukazuje, do jakého otvoru přijde hmoždinka, kam kovový L plech, kam zemní hřeb nebo kovový úhelník. Sudé a liché vrstvy se opakují, takže po založení prvních dvou vrstev máte v zásadě vyhráno.

Pokud jsou součástí opěrné zídky i schůdky, lavičky nebo kaskády, přesně uvidíte, do kterého otvoru hlavní stavby tyto doplňky přikotvit a jak. A pokud máte nějaké otázky, jsme tu, abychom vám pomohli.

A vše suchou cestou!

Jakmile je položena poslední vrstva, stavbu dokončíte naražením ukončujících profilů. Na výběr jsou oblíbené tradiční profily široké 100 mm, které se vyznačují mírným přesahem, nebo moderní profily v tloušťce stěny široké 75 mm bez přesahu.

Před jejich naražením je potřeba hmoždinky v poslední vrstvě zkrátit na polovinu. K tomu vám bez problémů poslouží obyčejná ruční pilka nebo si v našem e-shopu můžete přikoupit nůžky na plast. Náš stavebnicový systém WoodBlocX je skvělou alternativou k tradičním opěrným zídkám z cihel, malty nebo betonu a jeho stavba je doopravdy zábava.

Proč si vybrat WoodBlocX pro vaši opěrnou zeď

Proč si vybrat WoodBlocX pro vaši opěrnou zeď

ZDARMA návrhy na míru přesně pro vás

Snížení nákladů na pracovní sílu

Nejsou potřeba žádné významné zemní práce

Žádné řezání, míchání malty nebo odpad

Srozumitelné podrobné pokyny

Podpora od našeho přátelského týmu

Návrhy opěrných zídek WoodBlocX

Kouzlo stavebnicového systému WoodBlocX spočívá v tom, že možnosti návrhů jsou nekonečné! Rádi vám pomůžeme navrhnout stavbu na míru, která dokonale vyhovuje vaší zahradě. Ať už hledáte stěnu rovnou nebo kosou, s nebo bez lavičky či schodů, zdvojenou, aby mohla sloužit i jako záhon, naši designéři zdarma vám rádi vyjdou vstříct.

Prohlédněte si další opěrné zídkyzákaznické realizace.