Načítání...

Náš průvodce vyvýšenými záhony:

Za poslední roky jsme zrealizovali opravdu dlouhou řadu vyvýšených záhonů. Proto bychom  vám rádi na jednom místě shrnuli hlavní výhody, které vám vyvýšené záhony přinesou.

Květiny, zeleninu i bylinky pěstujete v čerstvé půdě.

Hodně lidí si pořizuje vyvýšené záhony pro pěstování zeleniny a ovoce z důvodu snadnější údržby. Z pletí záhonů Vás nebudou bolet záda, vláha ve vyšší vrstvě substrátu vysychá pomaleji a stěna záhonu je přirozenou překážkou pro škůdce a škodiče. Nové záhony je potřeba naplnit zeminou a záleží na Vás, zda zvolíte přebytečnou zem z vlastní zahrádky, nebo si zakoupíte nový substrát. Pokud se rozhodnete pro tu druhou variantu, obdržíte vysoce kvalitní obohacenou zeminu bez plevelů a chemie. Tím získáte kontrolu nad tím, v čem vlastně své potraviny pěstujete.

Můžete pěstovat kdekoliv. I na betonu.

Možnost zvolit si substrát umožňuje ve vyvýšených záhonech pěstovat i rostliny, které potřebují specifickou půdu - jako například azalky, rododendrony nebo kamélie. Výška záhonu umožňuje odvod nadbytečné vody v případech, kdy máte na svém pozemku problémy s jílovitou půdou. A samozřejmě záhon můžete postavit i na betovně nebo dlažbě. Na dno se přisponkuje geotextilie, které umožní odtéci nadbytečné vodě a přitom udrží substrát na místě.

Rozměry záhonu si zvolíte podle potřeby a účelu.

Hloubka nebo výška vyvýšeného záhonu vychází z vaší konkrétní potřeby a účelu. Nižší vyvýšené záhony - 25 cm jsou vhodné pro rozčlenění plochy zahrady a pěstování rostlin s mělkým zakořeněním. Pokud potřebujete svou úrodu uchránit před domácími mazlíčky, pak je vhodnější varianta záhonu s výškou 45 cm. A pokud je vaším cílem pohodlný přístup a obsluha, pak doporučujeme výšku nad 45 cm. Tématem výšky záhonu se podorbněji zabýváme v tomto příspěvku. Půdorysové rozměry je možné zvolit jakékoliv v rastru 75 mm.

Vysoce trvanlivé a netoxické materiály.

Dřevo patří mezi nejlepší možný materiál pro výrobu vyvýšených záhonů. Na výrobu našich vyvýšených záhonů používáme dřevo nejvyšší kvality, které je dvakrát tlakově impregnováno. Druhá impregnace probíhá již ve formě předvrtaných dřevěných bloků,  takže se impregnace dostane do téměř 100 % dřeva. Dřevěné bloky nijak nelakujeme a ani to z hlediska údržby není potřeba. Dřevo časem získává přírodní šedou patinu, která si ani letech nežádá žádnou údržbu.

Optimální hospodaření s vodou.

Pro vyvýšené záhony postavené přímo na zemi nebo na trávě není nutné řešit žádné speciální odvodnění. Do staveb umístěných na terasách, asfaltu nebo betonu sponkujeme geotextilii, která funguje jako filtr. Pokrytí dna drenážní vrstvou štěrku nebo kamínků nemusí být na škodu, nicméně podmínka úspěšného pěstování to není.

Vyvýšené záhony se snadno udržují bez otřeby šlapat po substrátu. Tím se zabrání udusání půdy a kořeny rostlin se mohou lépe rozvíjet a přijímají více živin. Jsou pak odolnější vůči různým škůdcům a mrazu.