Načítání...

Vyvýšené záhony v otázkách a odpovědích:

Pokud stále váháte, zda se vám vyplatí investovat do vyvýšených záhonů, v následujícím článku vám přinášíme odpovědi na nejčastější otázky našich (váhajících) zákazníků. 

Obecně, vyvýšené záhony přináší celou řadu výhod, a to i v případě, že nejste vášnivými zahrádkáři. Chcete-li z vyvýšených záhonů vytěžili maximum výhod, je vhodné vzít v úvahu několik věcí ještě předtím, než je do své zahrady umístíte.

Otázka: Kam nejlépe umístit vyvýšený záhon?

Odpověď: Kromě bezproblémového přístup k záhonu, který by asi měl být základním předpokladem, je dobré mít vypozorováno, jak na pozemek svítí slunce. Jiné rostliny se hodí do stinných poloch, jiné na místo celodenně spalované sluncem. U záhonů na slunečných místech je potřeba počítat s častější zálivkou, takže je dobré mít v dosahu vodu na zalívání. 

Otázka: Na jakém povrchu může vyvýšený záhon stát?

Odpověď: Vyvýšené záhony WoodBlocX je možné umístit na jakýkoliv povrch. Na měkkém povrchu (hlína, trávník) není dokonce zapotřebí stavět žádné základy. Záhony se staví přímo na zeminu či trávu, nebo dlažbu, asfalt a beton. U tvrdých povrchů se na dno záhonu přisponkuje geotextiolie. 

Otázka: Čím mám záhony naplnit?

Odpověď: Opět - záleží na tom, co chcete pěstovat. Určitě se nic nezkazí použitím univerzálního pěstebního substrátu. Je ale lepší se snažit přizpůsobit speciálním požadavkům některých rostlin. 

Vyvýšené záhony jsou obecně výbornou volbou pro pozemky s nekvalitní nebo dokonce kontaminovanou zeminou, protože si sami určujete, v čem rostliny porostou. 

V ideálním případě by měl být vyvýšený záhon vyplněn vysoce kvalitní kompostovanou zeminou. Tato varianta je finančně dosti náročná. Proto jako ekonomické řešení lze  namíchat ornou půdu s kvalitním kompostem a v případě potřeby ji provzdušnit přimícháním písku a rašeliny. Tato kvalitní směs může tovřit jen horních zhruba 20cm hmoty, spodní část záhonu můžete vyplnit jen obyčejnou zeminou. Nicméně si pohlídejte, aby i méně kvalitní spodní vrstva byla dostatečně prodyšná a umožňovala průsak nadbytečné vody. 

Písčité půdy mají všestranné využití. Můžete v nich bez problému pěstovat například levanduli, okrasné keře i bylinky. Pokud do horní vrstvy záhonu použijete zakoupenou zeminu namísto té, kterou nakopete na vlastní zahrádce, vyhnete se problémům s plevelem. 

Otázka: Co mohu ve vyvýšených záhonech pěstovat?

Odpověď: Ve vyvýšených záhonech je možné pěstovat téměř cokoliv. Většina našich zákazníků je využívá pro pěstování zeleniny a bylinek. Výška záhonu se řídí nejen potřebami rostlin (mělko nebo hluboko kořenné), ale i požadavkům vašeho těla - zejména zad. 

Vyvýšené záhony jsou ideální pro pěstování bio-potravin, protože můžete velmi jednoduše řídit složení substrátu. Stejně tak Vám můžou ve vyvýšených záhonech bez problémů růst rododendrony a kamélie, které vyžadují kyselé půdní směsi.

Otázka: Jak spočítám množství zeminy do svého vyvýšeného záhonu?

Odpověď: Pokud plníte svůj vyvýšený záhon celý, tak nejjednodušším způsobem je spočítat si, kolik litrů záhon pojme - většina balení substrátů totiž používá jako jednotky litry. Tedy pronásobit si délku x šířku x výšku a jako jednotky použít decimetry (10cm).

Otázka: Jak mám vyvýšený záhon udržovat?

Odpověď: Dá se říci, že naše vyvýšené záhony jsou bezúdržbové. Není potřeba je nijak natírat či jinak udržovat. Dřevo bylo v průběhu jejich výroby předvrtáno a až poté bylo tlakově ošetřeno. Prověřená trvanlivost dřeva bez známek hniloby je 18 let, předpokládaná přes 20 let.

Otázka: Mohu postavit vyvýšené záhony i na svažité zahradě?

Odpověď: Ano! Vyvýšené záhony WoodBlocX jsou ideálním řešením právě pro šikmé zahrady. Jednotlivé záhony mohou být na zakázku navrženy tak, aby přesně kopírovaly sklon svahu. Standardní součástí dodávky jsou i ocelové hřeby, které zajišťiují stabilitu stavby i ve svahu. Tyto ocelové hřeby se zatlučou do první vrstvy stavby a tím znemožní pohyby stavby.

Díky vyvýšeným záhonům WoodBlocX si můžete vytvářet úrodné kaskády a terasy. Stavby jsou mimořádně pevné, masivní dřevo je spojováno plastovými hmoždinkami, které vytváří pružné spoje, které odolají bočním tlakům či pohybům podkladu vlivem mrazu.