Načítání...

Trend vyvýšeného záhonu

Zdá se vám, že se s vyvýšenými záhony roztrhl pytel? Také si myslíte, že je to jen trend, který za pár let bude přežitkem? Vyvýšené záhony jsou starší, než si myslíte!  Už ve starém Babyloně jste mohli narazit na kamenné vyvýšené záhony a jako součást klášterních zahrad byly běžné i ve středověku především ve Francii a v Anglii.

V minulosti byly vyvýšené záhony považovány za luxus, který si mohli dovolit jen ti movitější. Byly sice náročnější na stavbu, ale oblíbené pro estetickou hodnotu a praktičnost. Převážně se stavěly tyto záhony z kamene nebo ze dřeva. Dnes je na výběr mnoho dalších materiálů, my ve WoodBlocX však zůstáváme věrni dřevu.

Je pravdou, že v současné době se trend vyvýšených záhonů rozšířil. Hlavními důvody jsou především snadnější údržba, lepší úroda, kontrola nad půdními podmínkami i hlodavci a samozřejmě – vzhled. Zatímco ještě před dvaceti lety byl vyvýšený záhon většinou vysoký maximálně 30 centimetrů, dnes jsou tyto záhony o poznání vyšší. Pohodlí při péči o záhony je pro většinu z nás na předních příčkách požadavků. Výška záhonů se v současné době pohybuje nejčastěji okolo 65 centimetrů, ale ani vyšší záhony nejsou výjimkou. Pokud se rozhodujete, jakou zvolit výšku vyvýšeného záhonu, můžete se inspirovat zde.

Vyvýšené záhony jsou často používány i jako další prvky do zahrady. Funkci plní třeba jako obrubníky, opěrné zídky, oddělují části zahrady a příjezdové cesty, nebo trávník.

Pokud i vy uvažujete o vyvýšeném záhonu, či jiné stavbě na vaši zahradu, neváhejte a kontaktujte náš tým. Rádi vám pomůžeme, poradíme i vytvoříme ZDARMA návrh na míru podle vašich představ.