
Proč? Protože to má smysl.
Děláme záhony na míru už nějaký ten rok a člověk si tak některých věcí všímá více. Proto mě velmi zaujal tento článek, který mi mluví z duše. Hlavní sdělení chápu jako “návrat k přírodě a moudrosti našich předků”. Nebo také možná “uměřenost a selský rozum”. Na první pohled nic objevného. Na druhý pohled mi ale došlo, že pro velmi mnoho lidí je to jen abstraktní fráze…


"Domácí" je více než BIO. Domácí zelenina nemusí totiž cestovat.
Naše podnikání, tedy prodej (zejména) vyvýšených záhonů, vlastně vzniklo ze stejného popudu. Po nastěhování do dlouho plánovaného vlastního domu jsem měl jasno v tom, že budu mít “domácí” rajčata, jahody, bylinky a další zeleninu. Tak jsem to znal z dětství.


Zdravý rozum především.
Ale zpět k onomu článku. Líbí se mi autorky přístup. Ani hystericky zelená a cokoliv-ariánská, ani cynicky popíračská. V zásadě říká, že všeho s mírou a rozumem. [...] A musíme v zimě jíst jahody nebo borůvky? Neudělá dětem stejnou radost nakrájené a třeba i oloupané jablíčko ze zahrady?

I jeden malý záhon umí udělat slušnou muziku. A příklady táhnou.
Pointa? Snažme se co nejvíce potravin vypěstovat doma nebo kupovat lokálně. [...] Stačí si trochu nastudovat něco o osevních postupech nebo pěstování ve třech tratích.

