Načítání...

Listopad - zima za dveřmi

Podzim začímá pomalu střídat zima. Do konce měsíce bychom měli mít vše zazimované, jinak se může stát, že nás předběhnou celodenní mrazy. Než začne mrznout, vypustíme vodu z trubek a nádrží, aby nepopraskaly.

Hlavně ale: protože to hlavní máme hotovo, můžeme začít plánovat změny na zahradě. Jistě se nám po zahradním ruchu začíná, nebo brzy začne, stýskat, a proto můžeme plánovat stavbu nových záhonů, úpravu stávajících, přemýšlet o skleníku, nemáme-li žádný. Přes zimu nám naše nápady uzrají a v předjaří je můžeme začít realizovat.

Vyprázdníme nádrže na vodu.

Vypustíme nádrže

Zahrádkář v listopadu

V listopadu je nejvyšší čas z balkónů a venkovních parapetů odnést letničky. Pokud jsme to ještě nestihli, přikryjeme záhony s nově zasazenými cibulovinami a trvalkami. Abychom na jaře našli trávník v co nejlepší formě, musí listí musí z trávníku průběžně pryč.

Koncem listopadu již většinou půda "usíná" a její teplota celodenně klesá pod 9°C. A to je ta správná chvíle pro sázení česneku. Pokud bychom čekali příliš dlouho, může se stát, že půda zamrzne a sadba se nemusí dožít jara. Navíc většina druhů česneku je určena právě pro podzimní výsadbu a při jarní výsadbě by výnosy zdaleka nebyly takové. A naopak, pokud bychom česnek sázeli příliš brzo na podzim, mohl by vyklíčené stroužky poškodit mráz či různé choroby (například fuzariová hniloba).

Práce na zahradě - sadba ovocných stromků

Pokud jsme na podzim zasadili nové dřeviny, nezapomínáme na jejich pravidelné zavlažování, naposledy před zimou také vydatně zalijeme stálezelené dřeviny. Okrasné trávy před zimou svážeme, ale nestříháme.

Listopad je ideální doba na výsadbu zimní cibule a česneku a jarního zelí. Do záhonků s výživnou půdou můžeme zasít jarní karotku, salát, kořenovou petržel i ředkvičky.

Důležitým úkolem je také úklid a údržba zahradního náčiní. Pečlivě očistíme, nabrousíme, uložíme, zárověň při úklidu zjistíme, který nástroj je třeba vyměnit, či přikoupit. Přes zimu to všechno v klidu stihneme a na jaře nám to může ušetřit spoustu času i nervů.

Proházíme také kompost, případně ho můžeme prolít močůvkou. Jahodník nakrýváme, v případě sucha zavlažíme.

Také bychom se tento měsíc měli věnovat růžím, obrýt je a ke kořenům nakrnout zeminu. Růže je poté potřeba přikrýt chvojím, pokud není zem zmrzlá a je pěkné počasí, můžeme ještě růže zasadit.

Až do poloviny měsíce můžeme vysazovat ovocné stromky, již vysazené ošetříme proti škůdcům i zvěři.

Co bychom měli udělat:

  • úklidit květináče s letničkami
  • zavlažovat stromky
  • proházet kompost
  • zasadit ovocné stromky
  • zazimovat růže

A máme-li málo, můžeme:

  • ošetřit stromky proti škůdcům a zvěři
  • zavlažit jahody
  • vysadit cibuli, česnek a zelí
  • připravit si zemní směs na jarní sazenice
  • kompostovat listí, vypustit vodu z trubek a nádrží