Načítání...

Červen - léto je tady

Začíná léto v plné síle a proto je nyní potřeba hlavně zalévat a hnojit. Samozřejmě ani na plevel nesmíme zapomenout a likvidujeme ho zavčasu dřív, než začne o živiny okrádat naši úrodu. A než se začne semenit...

Naše zahrada krásně kvete, voní a plodí a i přes to, my stále ještě můžeme sázet.

Zahrádkář v červnu sklízí, hnojí i sází

Trávník v suchém počasí zavlažujeme, pravidelně sečeme a také můžeme přihnojit.

Odstříháváním uschlých květů macešek, aksamitníků a dalších okrasných květin můžeme prodloužit dobu kvetení. Když začínají růže a mečíky nasazovat ke květu, je čas je přihnojit. Pokud po odkvětu seřízneme chrpy, ostrožky, vlčí boby a rané kopretiny, vykvetou v průběhu léta znovu.

Důkladně zaléváme především ředkvičky a kedlubny. Odlamujeme svrchní listy květáku, aby měla hlava lepší podmínky ke zrání. U tyčkových odrůd rajčat a dalších rostlin, je třeba důsledně vylamovat postranní výhony, které rostlinu oslabují a snižují úrodu plodů. Keříčkové odrůdy nevylamujeme.

Práce na zahradě - sklízíme i sázíme

V červnu můžeme stále ještě vysazovat zelí, růžičkovou kapustu, pór i saláty. Během raného léta lze průběžně vysévat ředkvičky. Rychle rostoucí a popínavé rostliny je třeba přivazovat k tyčkám, pokud nemáme spirálovité tyčky, tam to rostliny zvládnou sami pouze s malou pomocí.

V průběhu měsíce bychom také měli přihrnout brambory zeminou, zlepší to úrodu. Dáváme také pozor, nyní mohou být brambory a rajčata napadeny plísní. A pochopitelně na bramborách hlídame imperialistického brouka - mandelinku.

Na začátku měsíce je poslední vhodná doba, kdy lze jahody mělce prokypřit a odplevelit (pokud je to třeba) a poté pod ně položit mulč.

Také je ideální čas k nařízkování okrasných keřů. Trvalky, které kvetou na jaře, je nejlepší přesazovat a množit dělením trsů do poloviny června.

Je třeba sklidit chřest a rebarboru, později se jejich kvalita zhoršuje. Ihned po sklizni připravíme půdu na výsadbu rajčat, lilku a paprik. Můžeme vytrhat kořenovou zeleninu, ředkvičky, salát, kedluben a koncem měsíce i květák a zelí.

Co bychom měli udělat:

  • nařízkovat okrasné keře
  • sklízet zeleninu, hlavně chřest a rebarboru
  • vysázet zelí, kapustu a pór
  • přihnojovat všechny rostliny
  • poslední možnost pro výsadbu rajčat, lilku a paprik
  • přihrnovat brambory

A máme-li málo, můžeme:

  • ostříhávat uschlé květy
  • seříznout chrpy, ostrožky, kopretiny...
  • přivazovat rychle rostoucí rostliny
  • kochat se krásnou zahradou