Načítání...
Plánování zahrady

Využili jsme možnost oslovit zahradního architekta a zahradnického bloggera (a také spokojeného majitele záhonů WoodBlocX) Roba Smithe, aby se s námi podělil o tipy pro plánování zahrady na rok 2020. Jsme rádi, že nezklamal.

Možná, že to zní zvláštně, ale zima je to nejlepší období pro plánování zahrady. Nerozptylujete se péčí o rostliny a vaši zahradu vidíte nahou, v té nejzákladnější podobě, včetně všech jejích tvarů a nerovností. A protože máte ještě v paměti, jak to vypadá v plném květu, lépe se v tomto “nahém” období rozhodnete, co kam a jak postavit. Pokud veškeré plánování stihnete přes zimu, na jaře budete mít náskok a zbyde vám více času na setí a osazování.

Plánování zahrady

Několik tipů pro plánování zahrady

  • Napište si seznam všeho, co plánujete pěstovat.
  • Ideálně si udělejte plánek každého záhonku a připravte si štítky s názvy rostlin.
  • Začněte si objednávat semínka nyní, hezky z pohodlí domova. Určitě máte nyní více času na prohlížení internetu a katalogů. 
  • Záhony klidně naplňte zeminou již nyní. Zemina se totiž přes zimu usadí a klesne. Na jaře pak budete moci ještě před zasetím prvních semínek doplnit zbývající substrát.
  • Přidejte do záhonů hnůj či kompost, do jara si “orazí” a na jaře bude připraven na nové rostliny. Pozor ale, pro plodiny druhé či třetí tratě, jako například mrkev či pastiňák, není hnojení vhodné.
  • Zima je vhodným obdobím pro údržbu cestiček, plotů, či přístřešků. Pokud nemrzne, můžete natírat nebo opravovat vše, co je potřeba.

Naplánujte si zahradu s naším konfigurátorem zdarma

Náš bezplatný online konfigurátor vám usnadní plánování vaší zahrady. Pokud máte přání, se kterými si nevíte rady, obraťte se na nás. Zdarma (a rádi) vám navrhneme stavby podle vašich představ tak, aby vám skvěle zapadly do vaší zahrady. Je na vás, chcete-li řešit nevyužitá zákoutí, nové záhony, zpřístupnění svahu schody, či postavit nové sezení. 

Naše stavby již není třeba nijak ošetřovat nátěrem. Pokud však chcete svou sestavu barevně sladit například s vaším domem, lze je natřít kvalitní venkovní barvou.

Vyvýšené záhony a květináče představují ekologickou, odolnou, trvanlivou a krásnou alternativu k železničním pražcům či dřevěným prknům. Náš jedinečný systém lze využít i k tvorbě rybníčků, schodů, opěrných zdí či laviček.

Inspirujte se naší nabídkou již nakonfigurovaných sestav, nebo si sami zadejte rozměry do našeho konfigurátoru a ihned tak získáte konkrétní představu o ceně. A pokud si nevíte rady, napište nebo zavolejte my Vám pomůžeme vytvořit stavbu WoodBlocX přesně podle vašich představ.