Načítání...

Květen - léto klepe na dveře

V květnu nás na zahradě, více než cokoli jiného, zaměstnává plevel. Díky vyvýšeným záhonům však záhony nejsou zahlceny tolik a i likvidace plevele je daleko pohodlnější. Naplno se také věnujeme sečení trávníku. Ale ani sázení a stříhání v květnu ještě neodzvonilo...

Zahrádkář v květnu pleje, sází, stříhá...

Proti plevelu už nějakou dobu bojujeme, stejně tak začíná naplno boj proti slimákům. Ti vylézají nejvíce po dešti, ráno a za soumraku. Nejlepší je slimáky sbírat a usmrtit vařící vodou, kde se slimáci rozpustí, pak je můžeme vylít na kompost. Dobré je taky hýčkat si na zahradě přirozené nepřátele slimáků, ježky, ptáky, užovky i ropuchy stavbou jejich přirozených úkrytů - hromada klestí, kamenů apod.

Okopeme a odplevelíme jahody, zalijeme je a přihnojíme, pokud už však začaly kvést, okopáváme je jen minimálně a opatrně. Ekologicky smýšlející zahradníci jistě rádi sáhnou po hnojivech bez chemie, jako například řada Natura od Agro CS.

Trávník bychom nikdy neměli nechat přerůst, jakmile výška přesáhne třetinu požadované výšky, sečeme.

Práce na zahradě - první sklizně

V květnu je čas sklízet první zeleninu, hlavně ředkvičky, špenát a hlávkový salát a začneme také vyjednocovat výsevy zeleniny z dubna.

Po zmrzlých mužích patří do země rajčata, papriky, okurky, lilky, patisony, cukety a melouny, také je čas zasadit letní zeleninu, okurky nakládačky, polní saláty a fazole, pro pozdní sklizeň opět můžeme zasít mrkev, červenou řepu, saláty a cibuli sazečku. Už smějí do země některé velmi choulostivé cibuloviny a hlíznaté rostliny, mezi nimi tygřice, dosny, jiřiny, begónie, křín, jakobská lilie a sperkélie. Už je čas vysázet vetšinu letniček do zahrady a dvouletky pro podzimní výsadbu, hlavně karafiáty, astry, pomněnky, macešky a náprstníky.

Začneme stříhat všechny listnaté a jehličnaté dřeviny, jež chceme tvarovat. Nezapomínáme na pravidelnou zálivku, vodu lijeme vždy ke kořenům, nikdy ne přes listy rostlin.

Hlídáme mšice na stromech, zejména ovocných. Proti těmto savým škůdcům je potřeba zasahovat zejména v období rašení. Pokud nejsme přátelé chemie, lze použít postřiky na bázi olejů, jako je například Rock Effect od Agro CS.

Co bychom měli udělat:

  • zasadit letní zeleninu a letničky - pokud už nemáme
  • sklízet první zeleninu
  • zasáhnout proti plevelu a slimákům, hlídat mšice na stromech a případně zasáhnout (ekologickým) postřikem
  • vyjednotit výsevy zeleniny z dubna
  • vysadit do země cibuloviny

A dále můžeme či musíme:

  • zalévat záhony podle aktuální situace
  • ostříhat listnáče i jehličnany do požadovaného tvaru
  • vábit na zahradu ježky, užovky a další nepřátele slimáků stavbou úkrytů
  • zasít opět mrkev, řepu, saláty i cibuli
  • okopat a přihnojit jahody